3ο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο Σχολ.ΝοσηλευτώνΔελτίο τύπου – Χαιρετισμός

Η Ένωση Γονέων Παιδιών και Νέων με Διαβήτη που τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Διαβήτη, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και τη Β΄ Παιδιατρική Κλινική του ΑΠΘ του ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, διοργανώνει «Εκπαιδευτικό σεμινάριο Σχολικών Νοσηλευτών για τη σωστή διαχείριση του Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 1 στο σχολείο».

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, την Κυριακή 24 Νοεμβρίου και ώρα 10.00 – 14.30. Την επιστημονική επιστασία του προγράμματος την έχει η κ. Ασημίνα Γαλλή Τσινοπούλου, Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας και Διευθύντρια της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του ΑΠΘ, του ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ.

Η είσοδος είναι ελεύθερη και θα δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης.

Κύριος στόχος του εκπαιδευτικού σεμιναρίου είναι η απόκτηση βασικών γνώσεων και δεξιοτήτων για την αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 (ΣΔ1) στο σχολείο. Η καθημερινότητα ενός παιδιού με ΣΔ1 περιλαμβάνει καθημερινό έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, προγραμματισμό των γευμάτων, της ινσουλίνης και των δραστηριοτήτων του, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη θεσμοθέτησης εξειδικευμένου σχολικού νοσηλευτή για την παρακολούθηση και αντιμετώπιση κάθε επείγουσας κατάστασης στα παιδιά με ΣΔ1 στο σχολείο.
Ο ρόλος του σχολικού νοσηλευτή είναι καθοριστικός στην επιτυχή ρύθμιση του διαβήτη, καθώς αποτελεί το συνδετικό κρίκο μεταξύ οικογένειας παιδιού και εκπαιδευτικού και σε συνεργασία με την ομάδα του διαβήτη διασφαλίζει την υγεία, την ασφάλεια και την ομαλή προσαρμογή του παιδιού στο σχολικό περιβάλλον.
Ευελπιστούμε ότι το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό σεμινάριο θα αποτελέσει χρήσιμη πηγή πληροφοριών για τους σχολικούς νοσηλευτές, καθοδηγώντας τους στη σωστή διαχείριση του ΣΔ1 στο σχολείο.

Θεοφανεία Τσαχαλίνα Πρόεδρος της Ε.Γο.Παι.Νε.Δ.

Ασημίνα Γαλλή-Τσινοπούλου Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας , Διευθύντρια της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής Α.Π.Θ. , Π.Γ.Ν.Θ. ΑΧΕΠΑ

Πρόγραμμα

9.30 – 10.00 ΕΓΓΡΑΦΕΣ
10.00-10.30 ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ
10.30-11.15 Εισαγωγή στο Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 σε παιδιά σχολικής ηλικίας
Ασημίνα Γαλλή – Τσινοπούλου
11.15-12.00 Ιδιαιτερότητες του Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 στο σχολικό περιβάλλον Ασημίνα Γαλλή – Τσινοπούλου
12.00-12.30 Πρακτικές εφαρμογές κατά τη διαχείριση του Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 στο σχολείο (μετρήσεις σακχάρου αίματος και κετονών, σημεία & τρόποι χορήγησης ινσουλίνης, ανάταξη υπογλυκαιμίας, χρήση γλυκαγόνης, αντλία ινσουλίνης κλπ) Κωσταντία Κοτσάνη
12.30-12.45 ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ
12.45-13.15 Ψυχολογία παιδιών με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 Δημήτρης Γκλάβας
13.15-13.45 Διατροφή των παιδιών με Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 1: Ιδιαιτερότητες στο σχολικό περιβάλλον Έφη Ευστρατίου
13.45-14.15 Διαδραστική ενότητα: Ασκήσεις διαχείρισης του Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1- Αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων και επειγουσών καταστάσεων Ασημίνα Γαλλή – Τσινοπούλου, Έφη Ευστρατίου
14.15-14.30 Συμπεράσματα - Λήξη


Αναρτήθηκε 2019-11-15 - Διαβάστηκε 496 φορές